Gőzfelhős kirándulás a Dunakanyarba

Nosztalgiavonat a festői szépségű Dunakanyarba

Dátum: 2020.10.21.

Megállók, javaslatok egyéni programhoz:

Kismaros: Dél-Börzsöny turisztikai életének legfontosabb kiindulópontja. A 18. századtól létezik itt település. Mária Teréziától a betelepített telepesek szabadalomlevelet kaptak. A 19. század elején a Morgó patakon mintegy fél évszázadig fát úsztattak. Egy vadászkastélya is van, melyet jelenleg szociális otthonnak használnak. Keskeny nyomtávú erdei kisvasút vezet Szokolyán át Királyrétre.

Nagymaros: középkori eredetű város. Visegráddal szemben Károly Róbert uralkodása idején annak ikertelepülése lett. Kiemelt szerepét csak a török megszállás idején vesztette el. Ma jelentős üdülőhely, a dunai vízi sport jelentős bázisa. A 14. században épült gótikus stílusú rk. temploma van. A városban művésztelep működik.

Zebegény: A falu házai a Börzsönyhöz tartozó Szent Mihály-hegyre (485 m) épültek fel. A török időket követő betelepítések során szlovák favágók, majd dél-német telepesek vettek részt. A klasszicista kálvária szinte a falu közepén magasodik. A község arról is nevezetes, hogy a kilencszázhúszas évektől itt élt Szőnyi István festőművész. Műterem házában ma emlékmúzeum működik. A falu másik érdekessége egy nyugalmazott hajóskapitány gyűjteményének kiállítása a Hajózástörténeti Múzeumban.

Szob: az Ipoly torkolatánál fekvő, régészeti leletekben gazdag település kedvelt nyaralóhely. A török uralom után újjáéledő faluban barokk stílusú templom épült 1775 és 1778 között. A Börzsöny múzeumban a környék régészeti leletei, az Ipoly menti falvak népviselete, népi bútorai és használati tárgyai láthatók.

A szerelvényben büfékocsi közlekedik, ahol lehetőség van frissítők vásárlására.

Részvételi díjak:

Fapados osztályon:

• Felnőtt: 6.990,- Ft/fő 

• Gyermek (4-14 éves korig): 5.990,- Ft/fő

• Gyermek (0-4 éves korig, ülőhely nélkül): ingyenes

A részvételi díj magában foglalja a menettérti jegyet és helybiztosítást. Az oda- és a visszaúton meglepetések várják az utasokat!

A vonaton történő utazás során kötelező az arc eltakarása maszkkal, sállal vagy kendővel!

Fakultatív programok:

A) Szob felfedezése - 4.500 Ft/fő

(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 20 fő)

Nosztalgiavonattal Szobig utazunk. Az Ipoly torkolatánál fekvő, régészeti leletekben gazdag település kedvelt nyaralóhely. A török uralom után újjáéledő faluban barokk stílusú templom épült 1775 és 1778 között. A Börzsöny Múzeumban a környék régészeti leletei, az Ipoly menti falvak népviselete, népi bútorai és használati tárgyai láthatók, vezetett séta keretében megtekintjük a múzeumot. A múzeum látogatást követően felkeressük túravezetőnkkel a Duna-parton álló Luczenbacher-kastélyt. A kastély történetében sok az üres folt, kevés írásos emlék maradt fent róla, de az épület ma is használatban van. Az épület mai állapota már csak nyomokban mutatja azt a pompát, amelyre a látogatók számítanak, amikor felkeresik a szobi Széchenyi sétányt, ám a Luczenbacher-kastély parkja segít felidézni a terület egykori fényűző hangulatát. A kirándulás során megtekintjük a szobi Kálvária kápolnát, ez a panorámás látnivaló egyedülálló kilátást nyújt a Dunakanyarra. A kirándulás végeztével a kisváros fő útján keresztül érjük el a Széchenyi sétányt, ahol pihenési és kávézási lehetőség várja a látogatókat.

A séta megszakításával kétfogásos ebédet fogyasztunk el. Menü: Erdei gyümölcsleves, sajttal töltött csirkemell burgonyapürével és csemegeuborkával. A menü mellé a helyszínen szabadon választható egy 0,5 literes ásványvíz vagy pedig 0,5 liter a ház különböző ízesítésű limonádéi közül. A program végeztével szabad idő áll rendelkezésre a gőzmozdonyos nosztalgiavonat visszaindulásáig.

A program díja tartalmazza: az idegenvezetést, a belépőt és tárlatvezetést a Börzsöny Múzeumba, a kétfogásos ebédet egy 0,5 literes ásványvízzel vagy limonádéval.

B) Kismaros - Királyrét: 6.500 Ft/fő

(4 éves korig ülőhely és étel nélkül díjmentes, min. létszám: 20 fő)

Nosztalgiavonattal Kismarosig utazunk. A kismarosi vasútállomásról rövid sétát teszünk és átszállunk a retró külön buszunkra, amellyel felkapaszkodunk Királyrétre (a menetidő kb. 20 perc). Királyrét történelmi összefoglalója és élővilágának ismertetése közben túravezetőnkkel elindulunk 2,5-3 km-es vezetett sétára. Patakokon átkelve haladunk az erdei tájban, meghallgatjuk vezetőnket a Bajdázói tó élővilágáról. A legbátrabbak az elhagyott vasbányába is beleshetnek. A túrát kétfogásos ebéd szakítja meg, melyet fedett helyen fogyasztunk el. Ezt követően szabad program következik a nosztalgiabusz visszaindulásáig. 

A program díja tartalmazza: a Kismarosról induló külön nosztalgiabusz menetjegyét oda-vissza, a túravezetést, a kétfogásos ebédet egy pohár ásványvízzel.